top of page

Dwarslaesie?

Banner3.jpg
Een dwarslaesie is een onderbreking van het ruggenmerg, waardoor de zenuwbanen in die ruggenmerg afgekneld worden. Omdat de zenuwbanen afgekneld zijn, raken bepaalde lichaamsdelen verlamd. Je kan een complete dwarslaesie en een incomplete dwarslaesie krijgen. Compleet betekent dat je de verlamde lichaamsdelen nooit meer zal kunnen bewegen, terwijl het bij een incomplete dwarslaesie mogelijk is om (deels) te herstellen. Hoe hoger in het ruggenmerg de beschadiging zit, hoe minder je kan bewegen. De hoeveelheid dwarslaesiepatiënten in Nederland wordt geschat tussen de 12.000 tot 15.000 patiënten.
Een dwarslaesie is een fysieke handicap. Veel mensen staan er dan ook niet bij stil dat het krijgen van een dwarslaesie ook heel veel impact heeft op de mentale staat van de patiënt, of zelfs van de mentale staat van hun naasten. De emoties die bij een rouwproces komen kijken, zijn heel bekend bij dwarslaesiepatiënten. Veel mensen realiseren zich helemaal niet dat dwarslaesiepatiënten en anderen met een chronische ziekte dus eigenlijk ook rouwen, terwijl ze niemand verloren hebben.
Dwarslaesiepatiënten worden gesteund door de Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON). Momenteel richten ze zich vooral op de kwaliteit van de nazorg. "Ik denk dat de dwarslaesiezorg voor 80% uit fysieke zorg bestaat en voor 20% uit mentale zorg", vertelt voorzitter Jacob Zuurmond. "Wat mij betreft is de mentale zorg dus een ondergewaardeerd vraagstuk. Dit komt doordat de effecten van deze soort zorg moeilijk meetbaar zijn. Bij het weghalen van een blindedarm is bijvoorbeeld makkelijk vast te stellen welke complicaties dit oplevert, maar een psychologische interventie hangt van zo veel andere factoren af dat het effect moeilijk meetbaar is." 
bottom of page